Utbildningen Kitchen Manager, som startar till hösten vänder sig till redan gymnasieutbildade kockar som har arbete eller är mellan jobb och vill vidareutvecklas.
Akademi Båstads Yrkeshögskola har tagit fram utbildningen i samarbete med restauranger och kockar inom den högre gastronomin, bland dem finns stjärnkocken Titti Qvarnström.
– Jag och Akademi Båstad har haft ett nära samarbete under många år, och jag har engagerat mig för att det finns en så stor kompetensbrist i den svenska restaurangbranschen. Eftersom jag själv är kock är det här jag får börja för att försöka förändra, säger Titti Qvarnström.
Efter att ha ansökt tre år i rad har utbildningen i år fått godkänt och startar i september i år. Målet, enligt Akademi Båstads utbildningsledare Anna-Karin Smedlund, är att skapa en utbildning för en hållbar restaurangnäring, och där eleverna, vid sidan av de obligatoriska kurserna, kan skräddarsy sin utbildning med totalt 40 poäng.
Obligatorisk teori och åtta veckors praktik varvas med valbara kurser som styckning, fisk och skaldjur eller odling, för de som vill specialisera sig inom en särskild hantverksskicklighet.
– De valbara kurserna är ute på plats, och flera restauranger och krögare ställer upp med praktikplatser, kursledare och som bollplank, säger Anna-Karin Smedlund.
Hon nämner Paul Svensson från Fotografiska, Bhoga Restaurang och Bloom inte Park som några av de aktörer som deltagit i framtagningen av utbildningen. Titti Qvarnström är den som bidragit mest till utformningen av program och kurser.
Titti Qvarnström ser ett stort behov av högre utbildningar inom kockyrket, både för att höja nivån på yrket och på den personal restaurangerna har, men också för att öka intresset för bristyrket.
– Vi utbildas på gymnasiet och förväntas vara färdiga kockar, men det man lär sig där har ingenting med hantverket att göra. För att bli en bra kock måste man öva och få in yrket i kropp och muskelminne, säger Titti Qvarnström.
Vad har du för förhoppningar på utbildningen?
– Jag hoppas att den leder till att vi får fler kvalificerade kockar i Skåne så att vi kan hitta kunnig personal, och att det i förlängningen leder till en förhöjning inom hela gastronomin och bättre mat på restaurangerna.
Nätverk kan skapa Noma-effekt
– Det som är unikt med Akademi Båstad är nätverket som finns runt utbildningen. De har knutit några Sveriges absoluta toppkrogar till sig. Kommer du ut och praktiserar på dessa krogar som har ett så högt kvalitetstänk, så får du med dig det i ditt nästa jobb eller din egen verksamhet.
Hon pekar på stjärnkrogen Noma i Köpenhamn som ett exempel.
– Alla som har gått genom Noma och sedan öppnat eget, det kryllar av fantastiska restauranger i Köpenhamn med otroligt hög kvalitet som de har fått med sig från Noma. Det sitter i ryggmärgen på dem och man kvalitetssäkrar sin egen verksamhet, säger Titti Qvarnström.
Läs om fler yrkesutbildningar för hotell- och restaurangpersonal på Myndigheten för Yrkeshögskolan.