Grattis till nya tjänsten! Du har tidigare varit ordförande för Idre Himmelfjäll i tre år, var det här väntat?
– Att jag skulle ta över som vd var inte min plan. Nu blev det så vilket jag tycker är roligt. Jag har växt upp här och känner att erbjudandet om att driva och genomföra ett så jättestort utvecklingsprojekt i min hemkommun inte gick att tacka nej till. Jag har tidigare jobbat med ett antal utvecklingsprojekt, så nu kände jag nu vågar jag starta från grunden. Hade varit så roligt att ha gjort en sådan här sak under livet.
Din företrädare Staffan Derning, har jobbat som med Idre Himmelfjäll i 30 år, och går nu i pension. Hur känns det att ta över efter en person som haft ett jobb så länge?
– Staffan är grundare och initiativtagare och har jobbat hårt med projektet. Han har haft en mängd hinder att forcera. Staffan finns krav även framöver som styrelsemedlem och är dessutom engagerad i Idre Sapmilodge.
– Från början var detta naturreservat och renbetesland. Det är först de två senaste åren som bolagets utveckling tagit fart ordentligt. Nu har både konjunkturen och allmänbefolkningens inställning vänt i positiv riktning. Jag har jobbat mycket med det här de senaste 24 månaderna, så det blir ingen större skillnad.
Berätta om vilka samarbetsformer ni planerar för att bygga ut och utvidga destinationen?
– Vi planerar för att öppna anläggningen julen 2019. Vi har detaljplanetillstånd för att bygga 10 000 bäddar, alpinskidåkning med 40 nedfarter och andra kringaktiviteter, hotell och restauranger. Har precis sålt 180 tomter och jobbar nu intensivt med att börja i höst och sälja ytterligare 340 tomter, varav många är flerbostadshus.
Vilken kommer att bli din första uppgift?
– Under de senaste två åren har jag varit projektledare för IHF. Staffan har fokuserat maximalt på tomtförsäljningen. Jag fortsätter med det jag gjort under de senaste två åren. Vi har tillfälligt, fram till januari 2020, tagit hjälp av erfarna personer som gjort det här tidigare. När driften är igång kommer organisationen att vara 50 procent kvinnor. Just nu är gänget herrdominerat.
Vilka utmaningar ser du med en destination som Idre Himmelfjäll?
– Massor … Vi är väldigt få som jobbar med detta eftersom det inte får kosta för mycket. Vi är beroende av att vi har högkonjunktur under åtminstone två år till så att vi kan bygga bäddunderlag och fortsätta sälja tomter.
Under de närmaste tre åren ska ni förverkliga ett utvecklingsprojekt värt långt över en miljard kronor…
– Det här är det största detaljplaneprojektet i vår kommun någonsin. Vårt mål är att ha passerat 2 600 bäddar inom 500 meter från liften redan före julen 2019.
För 30 år sedan var här renbetesland och naturreservat. Snart är det en stor anläggning. Berätta.
– Vi har i många år haft ett nära samarbete med samerna vad gäller tex renbetet och vi jobbar intensivt tillsammans. Till exempel med projektet Idre Sapmilodge, det handlar om en större byggnad med boende, restauranger, butik, konferenslokal, information och utställningar och så vidare inspirerat av den samiska kulturen och drivet av samerna.
Varför ska man välja just Idre Himmelfjäll om man vill ha en fjällupplevelse?
– Idre är snösäkert med en av de kylasäkraste orterna i Europa vintertid. Vi har en stark året-runt-verksamhet av tradition med en mycket stark sommarsäsong sedan många årtionden tillbaks. Vi har dessutom riktiga fjäll!
Hur är du som chef?
– Jag värnar mycket om orten och kommunen. Jag vill vara kompis och nära samarbetande med dom allra flesta, såväl anställda som entreprenörer och ortsbefolkning. Jag tycker att det är viktigt att utvecklas i samklang med orten, naturen och företagandet med stor öppenhet mot omgivningen. Jag gillar högt tempo.
Vad gjorde du innan du började engagera dig i Idre Himmelfjäll?
– Jag har bland annat varit vd på Grönklittsgruppen 1993-2013. Innan dess var jag tio år på Idre Fjäll som försäljnings-marknads och utvecklingschef.