Annons

Trerätters för en hundring

zoom Krögare Fredrik Eriksson på Skulpturgården Nationalmuseum.
Krögare Fredrik Eriksson på Skulpturgården Nationalmuseum.
NYHETER. En trerättersmiddag för 100 kr kan låta som en omöjlighet, men inte om du frågar krögaren Fredrik Eriksson. På Långbro värdshus fortsätter succékonceptet 100-lappen och ”Dagens på kvällen”.
Annons

För sex år sedan drog Långbro värdshus i Älvsjö utanför Stockholm igång konceptet 100-lappen. Nästan varje onsdag under vår och höst kör man ett tema där gästen får prova nya smaker för en hundralapp.

– Det är ett uppskattat koncept som vi kommer att fortsätta med och det är klart att det är extra tacksamt att kunna erbjuda det nu under lågkonjunkturen, säger Fredrik Eriksson, krögare på Långbro värdshus.

Trerätters för 100 kr

Det kan handla om samarbeten med olika leverantörer, gästspel från en annan restaurang, ibland är det fokus på dryck och andra gånger blir det smårätter.

– I år inkluderar vi ostron och champagne, 100 för ostron och 100 för champagne. Förra veckan, den fattigaste onsdagen – 24 januari, så serverade vi en trerättersmeny för 100 kr, det är egentligen omöjligt att göra men så blev det. Vi skapar olika aktiviteter runtomkring temana för att skapa energi.

Ett annat koncept som startade för ett par år sedan är ”Dagens fast på kvällen”.

– Det har vi på vardagskvällar i baren för 150 kr, det är alltid en grön rätt och en fisk eller kött. En enklare lunchrätt helt enkelt som alternativ till a la carten. Den idén föddes också under pandemin, vi kämpar ju fortfarande lite nu i lågkonjunkturen och då är det här en bra sak för att få fler att komma till restaurangen och det driver ju också trafik till baren.

Viktigt förnya sig

Fredrik Eriksson understryker att han verkligen gillar krogen och han tycker att svenskarna har blivit bättre på att gå ut och äta och umgås.

– Men ska man gå ut ofta så måste det finnas en bra prisbild. Jag gillar att vi har stor variation när det gäller prissättningen. Det möjliggör också att sällskap med olika storlek på plånboken kan gå ut och äta tillsammans.

Han tycker också att det är viktigt att förnya sig och att synas och höras för att inte försvinna i bruset.

– Man måste hela tiden visa sig och vara på tå, det är mycket konkurrens och det finns ett stort utbud. Vi fortsätter att utveckla och arbeta med helhetsbilden. Våga testa mycket. Det är det som har gjort Långbro framgångsrikt.

Attraktiv arbetsplats

När vi pratar hållbarhet märks det att det är frågor som Fredrik Eriksson verkligen brinner för. Både när det gäller den sociala hållbarheten som att ta hand om sin personal och hållbarhet när det gäller maten.

– Vi vill vara en attraktiv arbetsplats, bra stämning i personalen sprider sig till gästerna.

I maj i fjol fick han utmärkelsen Årets förebild av Svenska Gastronomipriset. Ett pris där 100 kockar i Sverige har svarat på vem de anser påverka restaurangbranschen mest positivt gällande utbildning, jämställdhet och ledarskap.

– Det är viktigt att ta hand om personalen och att skapa ett tryggt och bra arbetsklimat. Jag tror att det är framtiden, vi måste tillsammans se till att göra branschen ännu bättre och den nya generationen som växer upp nu ställer helt andra krav på samhällsansvar vilket jag tycker är bra. Framför allt skapar det ett engagemang hos personalen – att alla har en plats, säger han.

Mäter matsvinn

Sedan ett år tillbaka samarbetar Långbro värdshus, och restaurang Nationalmuseum där Fredrik Eriksson också är krögare tillsammans med Patrik Högberg, med Generation Waste.

– Det kommer vi att fortsätta med och vi får väldigt god respons från våra gäster för initiativet. Vi mäter allt matsvinn från både oss själva och från gästerna. Vi kommunicerar med gästerna kring det och försöker hela tiden förenkla för dem att minska sitt matsvinn genom att till exempel erbjuda mindre smårätter, servera potatis och ris vid sidan så att vi kan återvinna det som blir över. När vi har julbord och bruncher så lägger vi upp små bitar av allt och har mindre tallrikar. Och naturligtvis erbjuder vi också doggy bags när gästen inte orkar äta upp.

Fredrik Eriksson har varit med och drivit restaurang Nationalmuseum i sex år och där har det verkligen märkts en stor skillnad i efterfrågan på det gröna.

– Vi tänker väldigt mycket grönt och utmanar hela tiden oss själva att bli bättre där.

Årets Kock gästar

Den 4 september är det dags för Desirée Jaks, Årets Kock, att gästa restaurangen.

– Jag har levt med Årets Kock sedan 1987 och i år blir det tredje året i rad som Årets Kock gör gästspel i restaurangen. Vi kommer att göra några rätter tillsammans och det är alltid roligt att få ny inspiration från unga talanger och att få vara med och lyfta deras arbete. Det här är ett samarbete som vi gärna vill fortsätta med.

När entréavgifterna återinfördes på museet såg Fredrik Eriksson en nedgång på antal restaurangbesökare, men man har ändå haft ett bra 2023.

– Det är fritt inträde till museets entréplan där restaurangen ligger, men vi tappade ändå lite lunchgäster. Trots det gjorde vi ett fantastiskt år som helhet med mycket starka event. 2024 har också börjat starkt. Det brukar vara tufft första kvartalet men vi har haft det bra både på Nationalmuseum och Långbro, säger Fredrik Eriksson och tillägger att det alltid är gratis att gå in på restaurang Nationalmuseum för att äta eller fika.