I höstas vann Nic Pizzolatto Svenska Deckarakademins pris för Bästa översatta kriminalroman för debuten Galveston men han är kanske mest känd för att vara skaparen till HBO-serien True Detective. På den gotländska deckarfestivalen kommer han bland annat ta emot Deckarakademins pris och medverka vid flera seminarier. Knepet för att få Nic Pizzolato till Sverige var ett samarbete med det svenska bokförlaget Kalla kulor.
Gotlands mörka förflutna
– Vi pratade med dem och med andra bokförlag om vilka drömförfattare vi hade. Att Nic Pizzolatto vann Deckarakademins bidrog starkt till att han kände att Sverige var extra spännande. Sen har vi märkt att utländska författare lockas av Gotland. Platsen verkar exotisk. Det är inte som att åka till vilken stad som helst, förklarar Carina Nunstedt, festivalchef och programansvarig, Crimetime Gotland.
Gotlands delvis mörka förflutna och vackra dramatiska landskap gjorde ön till en given plats för nya läskiga influenser.
– Det finns en blodig historia här som lämpar sig att lyfta nutida spännande kriminalberättelser. I Visby finns bland annat Galgbacken, en av Europas äldsta avrättningsplatser. Sedan har vi en många författare som skriver utifrån Gotland så som Mari Jungstedt, Anna Jansson, Marianne Cedervall, svarar Carina Nunstedt.
Veteran inom stora event
En annan anledning till att anordna ett stort arrangemang på Gotland, enligt Carina Nunstedt, är att ön är veteran när det kommer till att hålla stora event.
– Gotland och Visby är så duktiga på evenemang. Det finns en massa energi här och Almedalsveckan som drar cirka 25 000 besökare per år och Medeltidsveckan med sina 40 000 besökare gör att de har en stor kunskap och erfarenhet kring hur man tar hand om besökare och ser till att de får en bra vistelse, säger Carina Nunstedt.
Vad får man inte missa när man besöker Crimetime Gotland?
– Vi samlar över 60 författare under fyra dagar, det är en riktig deckarfest för alla bokälskare. Det här är ingen bokmässa utan en personlig mötesplats där man kan gå mordvandringar, göra bussutflykter med författare runt Gotland, gå på middagar med författare eller testa på en skrivarskola, svarar Carina Nunstedt.
Hur många kom på Crimetime-veckan förra året?
– Cirka 3000 besökare hade vi första året och i år hoppas vi på en ökning och ser att det finns potential att växa, svarar Carina Nunstedt.
Hos turistbyrån på Gotland ser man positivt på festivalnykomlingen. Daniel Eriksson, turistbyråchef för Inspiration Gotland, tror att Crimetime Gotland kommer ge flera effekter på den lokala besöksnäringen.
– För det första får vi ytterligare ett starkt evenemang utanför den vanliga sommarsäsongen och dessutom associeras vi än mer med den litterära världen och alla de människor som är kopplade till den. Man kan alltså säga att det både ger direkta effekter i form av ett bra evenemang men också mer långtgående effekter som bygger vårt varumärke som besöksmål, säger Daniel Eriksson.