Annons

Turism på två hjul trendar

zoom Öland utmärker sig inom cykelturism, just nu byggs Ölandsleden – Sveriges tredje nationella cykelled – som väntas stå färdig år 2019. Och som ett steg i utvecklingen lanserar man en digital cykelkarta.
Öland utmärker sig inom cykelturism, just nu byggs Ölandsleden – Sveriges tredje nationella cykelled – som väntas stå färdig år 2019. Och som ett steg i utvecklingen lanserar man en digital cykelkarta.
NYHETER. Många län satsar på cykelturism. Nu vill Öland stärka sin position som en destination att se på två hjul. Här byggs det som förväntas bli Sveriges tredje nationella cykelled.
Annons

Sedan Sveriges första nationella cykelled, den 37 mil långa Kattegattleden invigdes år 2015, har cykelturismen rullat på i rekordfart. Allt fler vill etablera sig som cykeldestinationer och det investeras för att locka besökare på två hjul. Region Värmland har satsat över en halv miljon kronor på nya cykelleder. Och i Båstad har man nyligen beviljats 3,9 miljoner kronor i EU-stöd för att profilera området genom vandrings- och cykelaktiviteter.

 

Hjälp med cykelrutt

Även på skidorter vänder man sig till cykelturister, som ett sätt att förlänga säsongen. Dundret har satsat 50 miljoner kronor i en ny lift som ska ta både skidåkare och cyklister upp för berget, och i Åre har Åre Bike Park gjort succé: de senaste sju åren har antalet liftdagar kopplade till parken vuxit med 48 procent, från 45 000 till 66 000.

Öland utmärker sig på området, just nu byggs Ölandsleden – som förväntas bli Sveriges tredje nationella cykelled när den ska stå färdig år 2019. Och som ett steg i utvecklingen lanserade Ölands Turistbyrå 12 april i år en digital cykelkarta. Tanken är att den ska hjälpa cykelturister att hitta rätt cykelrutt och ge förslag på vad som finns att se och uppleva längs vägen.

– Kartan är ett planeringsverktyg som gör att man kan sitta hemma och se var boenden finns utefter leden, var man kan äta och var det går att hitta intressanta ställen att besöka. Användaren kan spara sin rutt och öppna den på plats, säger Jakob Franzén, destinationsutvecklare på Ölands Turistbyrå.

 

Varför satsar ni på cykelturism?

– Öland är ett bra resmål för cykelturister, det är platt och det finns mycket natur att uppleva på två hjul. Och Öland har satsat mycket på att skapa en nationell cykelled. Vi tror att det här är framtiden och ett bra sätt att förlänga säsongen, vägarna är ju öppna jämt. Ytterligare en fördel är att cykling inte sliter på miljön som annan turism kan göra.

 

Vad är det som gör att så många län runtom i landet satsar på cykelturism, tror du?

– Jag tror att både cykel- och outdoor-segmentet växer kraftigt, det är en trend att folk vill ha en aktiv semester. Och för destinationerna behöver det inte kosta så mycket att utveckla den här typen av turism, leder finns ofta.