Annons

Turisterna är tillbaka – om tre år

zoom Thomas Jakobsson, chefsekonom Visita. Foto: Visita och Michelle Raponi
Thomas Jakobsson, chefsekonom Visita. Foto: Visita och Michelle Raponi
NYHETER. Det dröjer till slutet av 2023 eller början av 2024 innan turismen återhämtat sig till samma nivå som före pandemin, bedömer Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson. Och han varnar för att skattehöjningar och stigande räntor riskerar att fördröja återhämtningen ytterligare.
Annons

Den globala turismen kommer inte att vara tillbaka på 2019 års nivå förrän 2024, enligt en undersökning från världsturismorganisationen UNWTO, baserad på internationella experters bedömning.

– Utvecklingen liknar den vi har i Sverige. Resandet kommer inte igång ordentligt förrän alla är vaccinerade. Och det kan dyka upp nya virusvarianter. Risken och osäkerheten är stor, säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.

Samtidigt ser han möjligheten till en något snabbare återhämtning i Sverige än globalt.

– Tidigare har jag sagt att vi är tillbaka 2023. Nu lutar jag åt att det kommer att vara i slutet av 2023 eller början av 2024.

Bättre utveckling i Sverige

Sverige är inte lika beroende av utländsk turism många andra länder och därför inte så utsatt för svängningar i de globala turistströmmarna, enligt Thomas Jakobsson.

– Det som talar för en lite bättre utveckling i Sverige är att de utländska turisterna i första hand kommer från vårt närområde.

Även om pandemibekämpningen lyckas kommer inte turisterna att återvända över en natt. Orsakerna är fler enligt Thomas Jakobsson.

– Affärsresor och konferenser återhämtar sig senare. Möten har ersatts med digitala lösningar och en del av det kommer inte tillbaka. Konferensanläggningar förbereder sig idag för hybridmöten med både digital och fysisk närvaro.

Affärsresorna kommer att återhämta sig – men det sker med fördröjning, konstaterar han.

– Affärsresandet drivs mycket av hur det går i ekonomin. Det gör att det kommer tillbaka.

Stegvis återhämtning

Även om en del möten ersätts av digitala kommer folk fortsatt att behöva träffas i affärslivet.

– Vi har inte haft en enda mässa som varit öppen och mässor kan inte ersättas med digitala möten. Men det vi har tappat kommer inte att kompenseras.

Även på privatsidan ser Thomas Jakobsson en stegvis återhämtning – även om den går snabbare.

– De som kommer tillbaka först är de inhemska privatgästerna. Sedan vidgas det utåt med till exempel norrmän och tyskar. Den långväga marknaden kommer att ta längst tid för att återhämta sig.

Hur snabbt den globala turismen återhämtar sig beror mycket på utvecklingen i världsekonomin.

– Osäkerheterna är stora. Vi fick en regeringskris och det händer saker hela tiden. Hur kommer stimulanspaket att nyttjas och i vilken mån driver de inflation? Om inflationen tar fart kan räntan höjas och då bromsar ekonomin in. Det är en rejäl risk.

Risk för konkursvåg

Thomas Jakobsson varnar också för höjda skatter som kan äventyra återhämtningen.

– För att vi ska få tillbaka alla tiotusentals jobb som försvunnit från besöksnäringen kommer det att behövas stimulanser i form av halverad moms och sänkta arbetsgivaravgifter.

Ytterligare ett orosmoment är risken för en konkursvåg när hotell och restauranger ska betala in de skatter de fått uppskov med under corona.

– 6500 företag är skyldiga fem miljarder och med nuvarande regler ska många betala i mars nästa år. Det är en högst reell risk för konkurser när skulden ska betalas.