I fredags stod det klart: Restaurang Jord i Linköping och Gammelgården i Sälen delar på guldmedaljen i Årets Viltkrog 2022. För Johan Bjurström, köksmästare på Gammelgården Hotell och Restaurang, innebär priset en viktig och kul bekräftelse.
– Det känns jätteroligt! Vi strävar alltid efter att jobba säsongsnära i våra rätter och det känns kul att få ett bevis för att vi gör någonting bra, säger han.
Johan Bjurström har prisats tidigare för sitt arbete. För två år sedan korades han till Årets viltkock och han konstaterar att intresset för vilt har växt en hel del bara sedan dess.
– Det är mer på tapeten nu, att folk vill ta ansvar för det de äter. Att det ska inte ska ha en alltför negativ påverkan på miljön. Det vilda köttet har levt ett naturligt liv med så lite påverkan som möjligt av människan och det gör att vi har en bra produkt och råvara som lever i våra närområde.
Hur viktig är maten som en del av upplevelsen för era gäster?
– Jag tror den är väldigt viktig och vi försöker alltid ha inslag av vilt i vår mat. Folk som kommer hit vill äta vilt och vi försöker tillhandahålla den sortens mat, sådant vi har runt omkring oss, säger han.
Juryn bestod av juryordförande Henrik Norström (Lux Dag för Dag), Marie Söderqvist, (tidigare vd Livsmedelsföretagen), Danyel Couet (F12-gruppen), Daniel Berlin (Daniel Berlins krog) och KC Wallberg (Gubbhyllan).
Tävlingen arrangeras av Svenska Viltmatakademin och det här var fjärde gången som priset delades ut.
LÄS ÄVEN: ”Allt fler restauranger och konsumenter upptäcker vilt”