Den 20–22 mars gästspelar den italienska köksmästaren Francesco Ferretti och hans kollegor på Hasselbacken på Djurgården. Under tre kvällar kommer de tillsammans med Hasselbackens kockar att servera genuin toskansk mat i en modern tappning kombinerat med noga utvalda italienska viner. Bland annat kommer man att göra en italiensk tolkning av den välkända Hasselbackspotatisen.
– Vi vill att gästerna ska upptäcka det italienska köket i en svensk anrik restaurang. Och vi hoppas att vi också får kunskap och idéer kring hur man kan vidareutveckla härliga smaksensationer när två mattraditioner förs samman, säger Satu Andersson, vd på Cirkus Venues.
Mat och dryck är en viktig besöksanledning
Hasselbacken drivs av Cirkus Venues vars moderbolag Qarlbo AB även äger det italienska bolaget Erqole. Av Erqole drivs boutiqehotellet LA ROQQA i Toscana där de gästspelande kockarna arbetar till vardags.
– Det här är ett sätt att föra ihop våra verksamheter i Italien och Sverige. Vi vill visa att vi har fantastiska anläggningar som man kan resa till även i Italien. Det är också dags att vi börjar prata mer om maten här ute på Djurgården. Mat och dryck är en av de främsta anledningarna till att man reser till Stockholm. Det har tyvärr fallit lite i skymundan efter pandemin, men för oss i branschen är det viktigt att vi uppmärksammar det som en viktig besöksanledning.
Beroende på gästernas och kökens återkoppling på gästspelet kan det bli aktuellt med liknande evenemang senare under året.