– Livsmedelsverkets rapport tydliggör bland annat det Visita hela tiden har befarat, nämligen att ett krav på ursprungsmärkning på restaurang skulle medföra enorma kostnader för hela livsmedelskedjan, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin.
Statliga Livsmedelsverket på regeringens uppdrag utrett vad som krävs för att Sverige ska kunna införa regler om ursprungsmärkning av kött och fisk på restauranger och i storhushåll. En märkning skulle innebära att Sverige ställer högre krav än EU och det kan betraktas som ett handelshinder.
– Vi bedömer att det är svårt att få en ansökan godkänd, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Det fordras särskilda skäl om EU ska godkänna ett undantag för Sverige. Livsmedelsverket förordar att regeringen väntar med att gå vidare i processen tills andra länders ansökningar avgjorts av EU-kommissionen. Det handlar om Finland som vill införa ursprungsmärkning av kött och Frankrike som vill ursprungsmärka mjölk. Ansökningarna ska prövas i slutet av 2018 eller i början på 2019.
– Då kan vi bedöma om det är någon idé för Sverige att ansöka, säger Louise Nyholm.
Livsmedelsverket varnar också för ökade kostnader hos företagen
– Livsmedelsverkets slutsats är att genomförandet av ett sådant lagkrav skulle kosta företagen över 900 miljoner kronor – om det dessutom skulle handla om krav på skriftlig information skulle det bli ännu dyrare. Och då pratar vi om en näring med väldigt många småföretag med små marginaler. Redan detta gör ett genomförande helt orimligt, säger Stefan Lundin.
Om Finland eller Frankrike trots allt skulle få godkänt väntar ett omfattande arbete för Sverige, enligt Livsmedelsverket.
Ett förslag till nationella bestämmelser ska tas fram. Sverige måste visa att frågan är mycket viktig för konsumenterna och de nationella bestämmelserna ska motiveras. Dessutom måste Sverige visa att det finns ett samband mellan livsmedlets kvalité och ursprunget. Med kvalité menas egenskaper som smak och struktur. Djurhållning, antibotikaanvändning och annat som brukar användas som argument för ursprungsmärkning är inget som EU-kommissionen väger in vid prövningen.
– Utöver bördorna för företagen visar rapporten att det rent formellt är minst sagt svårframkomligt att införa krav på ursprungsmärkning på restaurang, säger Stefan Lundin
Hindren är alltså många och även om Sverige skulle få igenom hårdare regler skulle det dröja lång tid.
– Det här händer inte nästa år, säger Louise Nyholm.
Stefan Lundin:
– Visita är efter den här rapporten ännu mer stärkta i vår uppfattning att det är viktigt att konsumenterna på restauranger kan få information om matens ursprung, men att den bästa metoden är att den utvecklingen sker på frivillig väg i dialog med gästerna på restaurangen.
– Sedan Visita tog fram vår policy om ursprungsinformation på restaurang har mycket hänt i positiv riktning och vi är övertygade om att ännu mer kommer att ske framöver. En lagstiftning om ursprungsmärkning på restaurang – om det nu ens är möjligt att införa en sådan – vore helt fel väg att gå.