Mirja Lundberg, 51 år och Shaden El Seedi, 21 år jobbar i helt olika delar av nöjesparken och tillhör olika generationer men de har samma inställning till sina säsongsarbeten på Gröna Lund – de vill jobba här så mycket de bara kan.
Mirja som är först på plats till intervjun, jobbar som entrévärd och rör sig mest innanför och utanför entréerna, hjälper gäster, och ser till att flödet av folk in och ut ur parken fungerar som det ska.
– Jag började här 2018 och hade gärna jobbat på Grönan året runt, säger hon och förklarar att rollen som entrévärd innefattar så mycket mer än att bara scanna biljetter men att allt går ut på att vara behjälplig för besökarna.
Shaden har sprungit över parken till mötet med Besöksliv från sitt jobb på Centrallagret där hon jobbar som servicelöpare, ett uppdrag hon beskriver innefatta allt från att fixa saker åt artister som ska uppträda till att leverera varor till parkens restauranger och caféer.
– Jag gör så mycket olika saker, jag går med priser till spel men jag jobbar också för artisternas välmående, hämtar vatten eller bara muntrar upp dem haha. Mitt jobb innebär mycket spring. Ibland ska jag till gästservice för att lämna något som någon har glömt, ibland ska något tekniskt ordnas till, säger hon och lägger till.
– Jag tror jag är uppe i 20 000 steg per arbetspass. Lagret på Gröna Lund är inte vad man kanske föreställer sig när man tänker på ett vanligt lager, det är jättekul! Fullt av sköna människor som är en egen liten familj, säger Shaden som inledde sin bana på Grönan med att jobba i parken på Halloween för några år sedan.
Ni har båda arbetat här under flera säsonger, hur har ni utvecklats i jobbet?
– Jag var nog lite rädd och osäker i början men man har ju kommit in i det efter alla år, det är ju väldigt publikt på många sätt- att vara just entrévärd. Men jag märker på många nya som kommer in, att de verkligen förändras under säsongen, de växer i sina roller. Från att exempelvis kanske att ha varit rädda för att prata i mikrofonen till att älska att göra det, jag tycker att det är så härligt att se den utvecklingen, säger Mirja.
– Jag har tagit truckkort! Det är så coolt att kunna styra över en så stor maskin, säger Shaden.
– Man utvecklar så många olika egenskaper här, det är som du säger Mirja – man utvecklas hela tiden.
Vad gör Gröna Lund bra för att hitta rätt säsongsarbetare tycker ni?
– Jag tycker att de gör rätt som ger alla samma chans, man behöver inte ha någon speciell utbildning. Många är här på sitt första jobb, säger Mirja.
– De har skapat en familjekänsla här på parken, från genrepet för personalen innan parken öppnar för säsongen till After – works och andra små morötter för oss under säsongen. Att man kan klättra inom Gröna Lund och söka sig vidare i organisationen efter nya arbetsuppgifter, det får många att stanna kvar. Sen tycker jag att själva intervjuprocessen skilde sig åt från allt annat jag upplevt, säger Shaden.
– De vill se vem man är under lättsamma former, säger Mirja.
Vad ger ett säsongsjobb på Gröna Lund för eventuella framtida karriärplaner?
– Arbetsgivare borde tycka att det är positivt att man jobbat här. Man lär sig hela tiden och det är värdefullt. Jag har fått självförtroende av att prova saker här som jag inte trodde jag skulle klara av. Man blir stresstålig, lär sig lösa problem, ta olika sorters människor- det är ett så varierat jobb. Det är värdefullt inom alla yrken, säger Shaden.
Vad ska man tänka på om man vill prova att säsongsjobba här eller på något annat ställe inom besöksnäringen?
– Man kan se fram emot att skapa band och relationer till andra i sitt team. Jag har fått sådan fin kontakt med alla som jag jobbat med under alla år, man stöttar varandra. Personalen har en fin sammanhållning, det kan vara slitsamma dagar men det är en positiv anda här. Jag skrattar mycket, säger Mirja.
– Om man känner att man vill bidra och vill vara en bra kollega på en arbetsplats där det finns sammanhållning och glada människor då ska man söka. Och våga bjuda på sig själv på jobbet, då kommer man trivas, säger Shaden.