I slutet av oktober och i början av november började lokala coronarestriktioner införas i region efter region i Sverige. Dessa har dock inte riktat sig specifikt till restaurangverksamheter.
Den 3 november meddelades däremot skärpta restriktioner på nationell nivå för landets restauranger, caféer och nattklubbar. Flera av landets länsstyrelser har därutöver meddelat föreskrifter om fortsatta begränsningar till 50 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
För krögare och restauranganställda är det inte enkelt att veta vad som gäller. Besöksliv har frågat Visitas chefsjurist Stefan Lundin.
En av de nya föreskrifterna från regeringen som kom den 3 november innebär att sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd från andra sällskap, vad exakt betyder det?
– Med sällskap avses den grupp av besökare som sitter ned tillsammans på serveringsstället. Olika sådana grupper som sitter ned ska kunna hålla minst en meters avstånd från varandra.
En annan är att antalet besökare som sitter tillsammans på en restaurang får vara högst åtta personer. Betyder det att man inte får boka större sällskap än åtta personer, eller bara att större sällskap inte kan sitta tillsammans?
– Man får absolut boka större sällskap än åtta personer. Det finns ingen övre gräns för hur många som får boka eller besöka ett serveringsställe tillsammans. Däremot får man inte sitta fler än åtta vid samma bord, utan större grupper måste delas upp på två eller fler bord med högst åtta personer vid varje.
Vad händer om man är ett sällskap på 9 personer?
– Då får den som driver serveringsstället dela upp sällskapet så att högst åtta personer vid samma bord. Självklart är det ok att dela upp sig till exempel fyra och fyra, men då måste det vara minst en meter mellan dessa två bord. Hur sällskapet ska fördela sig vid borden kan de ju få bestämma själva, men som sagt, högst åtta personer vid varje bord.
Hur är det med tidigare regler, som att man inte får stå upp och förtära mat eller dryck, gäller de fortfarande?
– Ja, det gör de. Mat och/eller dryck ska förtäras sittande och som sagt med möjlighet för sällskap att hålla minst en meters avstånd mellan varandra. Däremot är det tillåtet att låta gästerna hämta mat eller dryck vid exempelvis kassan, en disk, en buffé eller liknande disk, om det kan ske utan att trängsel uppstår och med minst en meters avstånd från besökare som sitter ned.
Vad gäller för sittplatser i en bar, måste det vara minst en meter mellan dem också?
– Ja, det stämmer. Det är tillåtet att låta gäster sitta ned och äta eller dricka vid en bardisk, men även i de fallen måste det vara minst en meters avstånd mellan olika sällskap.
Kan flera personer som sitter i en bar tillsammans sitta närmare varandra än en meter?
– Ja, om de ingår i samma sällskap. Men även i baren gäller att olika sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd mellan varandra och fler än åtta personer i ett sällskap får inte sitta tillsammans.
Vissa länsstyrelser har återinfört den så kallade 50-regeln på serveringsställen, vad är det som gäller där egentligen?
– Hittills har länsstyrelserna i Stockholms, Uppsala, Skåne, Västra Götalands, Blekinge, Östergötlands, Värmlands , Hallands, Jönköpings, Örebro, Södermanlands och Kronobergs län meddelat föreskrifter om fortsatta begränsningar till 50 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
– I Stockholms, Värmlands, Örebro och Södermanlands län har man dock valt att inte begränsa deltagarantalet vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar på serveringsställen med hänvisning till att dessa redan omfattas av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder. Det innebär att man fortsatt kan anordna till exempel konserter och krogshower för fler än 50 personer i Stockholms, Värmlands, Örebro och Södermanlands län. I de övriga är tyvärr begränsningen satt till 50 personer.
Vad anser Visita om att man på länsnivå inför egna regler som går emot de nationella?
– Visita menar att alla länsstyrelser som har infört eller kommer att införa publiktak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska undanta serveringsställen från begränsningen och har påpekat detta i en skrivelse till alla Sveriges landshövdingar och i remissvar. Kampen mot smittspridningen är självklart prioriterad, men detta arbete underlättas inte av att man på länsnivå återinför bestämmelser som regeringen tydligt utpekat som orimliga.