Det var tio kvinnliga sommelierer som gjorde upp mot varandra i tre delmoment när semifinalen till Lily Bollinger Award gick av stapeln i veckan. Vidare till finalen 17 september går tre vinnare: Hanna Eriksson och Sofia Johansson kommer båda från Köksbaren i Umeå och Veronica Andersson hittas på Thörnströms Kök i Göteborg. Det är samma restaurang som förra årets vinnare, Emma Ziemann, numer jobbar på.
Tävlingen har vuxit i sin renommé sedan start 2002. Flera vinnare har tävlat vidare med stor framgång, som nämnda Emma Ziemann, även SM-mästare i år.
Själva tävlingsmomenten i semifinalen bestod av teori, ett skriftligt blindprov av mousserande viner och ett praktiskt moment. Det var i det som kandidaterna skulle matcha rätt dryck till spagetti och köttfärssås.
– Att få följa dessa duktiga kvinnliga sommelierers utveckling är fantastiskt. När den skriftliga provningen satte igång levde tävlingsrummet upp: kandidaterna var i sin yrkesroll, sysselsatta med det de är bäst på, att prova och bedöma dryck. Att sedan se dem rekommendera dryck, dekantera och servera en halvflaska rödvin, då blev tävlingen förvandlad till en matsalssituation på restaurang. Vi är otroligt stolta över dessa tävlande sommelierer, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award.
Varför är det viktigt med en tävling för just kvinnliga sommelierer?
– Därför att de har inte riktigt samma självförtroende som männen har. Får de tävla på sin egna arena och samtidigt mot ett sådant starkt startfält som det vi hade i år, då får de ett kvitto på att de är en duktig sommelier. Man lär sig att tävla i tävlingen och kan gå vidare därifrån till fler, säger Eva Nina Hammarskjöld.