Bara ett par dagar efter att många kunde dra lättnadens suck över att permitteringsstöd och omsättningsstöd förlängs, drogs mattan åter bort under fötterna på företagen i besöksnäringen. De nya alkoholregler som ska träda i kraft den 20 november blev ett dråpslag för många företag som sedan i mars har fått kämpa för sin överlevnad.
Helena Ahldén, vd för restaurangkedjan Harrys, som samma dag meddelade att man har klarat sig ur sin rekonstruktion, är chockad.
– De nya alkoholreglerna gör att vi tappar tilltro till FHM och regeringens förmåga att hantera smittspridningen i Sverige. Förra veckan var restaurang inte en plats där smitta sprids enligt uttalande från Tegnell. Nu är restaurangbranschen, igen, slagpåsen och tydligen plats för smittspridning trots att vi säkerställer avstånd, säger Helena Ahldén.
Kräver extra stödpaket
Hon menar att ”alla vet” att hantering av alkohol sker bäst i ordnad form på restaurang, och att det är ”beklämmande” att regeringen presenterar så drastiska restriktioner utan att samtidigt presentera ett stödpaket.
– Detta är ett oerhört hårt slag för vår bransch, och för restaurangerna inom Harrys innebär det ytterligare dramatisk minskning av omsättning. Konsekvensen blir fler uppsägningar, kraftigt neddragna öppettider och på några ställen nedstängning.
På Stockholms Krogbolag som bland annat driver restaurang Tennstopet, Vassa Eggen och Tako försöker man vara lösningsorienterade.
– Det är såklart jättetufft för alla våra verksamheter. Det enda vi kan göra nu är att vara innovativa för att hitta sätt att hålla dem levande.
Vad kommer detta att betyda för er konkret?
– På alla restauranger ska vi erbjuda tidigare sittningar. På Tako och Vassa Eggen öppnar vi redan klockan 13.00 på lördagar så man kan boka in helgluncher. I dessa mörka tider tror vi att det är viktigt att erbjuda folk möjlighet att fortsätta att umgås under rätt former.
Ni har precis slagit upp dörrarna till bakfickan Tennstopet Grill, hur förändras förutsättningarna där?
– Förändringen på Tennstopet Grill är att vi kommer att stänga klockan 22.00 och därför öppna för tidigare middagsbokningar. Vi kör på som vanligt med våra vardagsluncher och helgluncher, säger Kristofer Sandström, delägare Stockholm Krogbolag.
Oscar Österberg delägare i legendariska restaurang Smaka i Göteborg har svårt att se hur de nya restriktionerna skulle bidra med någonting i smittskyddsväg.
– Restaurangerna är ju den enda plats som erbjuder en reglerad miljö, säger han.
Hur påverkar det verksamheten och affärerna?
– Det halverar våra öppettider. Det påverkar vår bemanning och sysselsättning i samma utsträckning. Man kunde skönja en effekt redan för 14 dagar sedan med de skarpare lokala restriktionerna, som bidrog till ännu lägre efterfrågan. Då sa Tegnell att det inte finns några tecken på extra smitta på restaurang.
Tryggaste platsen att vara på
– Vi är extremt stryktåliga men frågan är hur länge man kan stå ut. Jag är inte så benägen att tala om vidare stöd – jag vill bara bedriva en rimlig verksamhet och den har varit väldigt ansatt redan med restriktionerna som varit, men har ändå för vår del varit värt att driva. Det har ju varit en väldigt fin period på så sätt att man kunnat vara med och sprida den lilla glädje som går, säger Oscar Österberg.
På kroggruppen Frank & co i Västerås där bland annat Nya Hattfabriken, cocktailbaren The Cirkus och Madame Josephine ingår har man knappt hunnit ta ställning till de nya reglerna, men vd Magnus Odéen är chockad över beslutet.
– Vi förstår inte riktigt eftersom vi anser att restauranger är en av de mest kontrollerade och styrda miljöerna som finns idag. Vi är vana vid avstånd och att hålla extra rent, så vi är lite chockade över detta faktiskt.
Magnus Odéen konstaterar att det kommer att bli ”utmanande” att hitta lösningar.
– Vi ska sitta under dagen och titta över hela verksamheten, hur vi kan optimera mellan våra restauranger på bästa sätt.
Hur kommer det att påverka era olika restauranger?
– På vår minsta restaurang Frank där vi serverar en fyrarättersmeny, har vi sista sittningen klockan 21, det kommer vi inte att kunna erbjuda, utan måste hitta ett sätt att korta ned sittningstiderna eller ta bort en sittning. Även på Josephine där vi serverar tapas har vi ofta sena sittningar så det blir en stor omställning för oss, vi får hoppas att gästerna visar lite förståelse. Värst drabbas vår cocktailbar Circus där gästerna kommer först klockan 22.
Magnus Odéen är även förvånad över tajmingen på beslutet.
– December är en viktig månad för restaurangerna, vi har normalt sett en ökning på 20 procent i december jämfört med övriga månader.
För sportbarkedjan O’Learys, som är beroende av matchers sändningstider blir det extra svårt eftersom detta inte går att påverka.
– Lagen säger att man ska stänga 30 min efter att man slutat sälja alkohol och flera matcher pågår längre än 22.30. Vi kommer även behöva korta ned serveringstiden vilket innebär att vi i många fall bara kommer hinna med en sittning. Det slår stenhårt helt enkelt. Samtidigt har vi ett gemensamt ansvar i samhället att göra det vi kan för att minska smittspridningen, säger Linda Eriksson, kommersiell chef O’Learys.
Hur ser risken ut för restauranger att behöva stänga?
– Vi tror att många restaurangverksamheter kommer ha svårt att överleva denna kris. Redan innan denna restriktion var det väldigt tuff.