Annons

”Vi får en mindre levande stadskärna”

zoom Visitas branschjurist Susanne Ytterholm.
Visitas branschjurist Susanne Ytterholm.
NYHETER. Den pågående pandemin slår hänsynslöst mot besöksföretagen i stadskärnorna. Susanne Ytterholm, branschjurist på Visita och styrelseledamot i Svenska stadskärnor, ser tomma lokaler och tilltufsade entreprenörer som inte längre vågar investera.
Annons

Susanne Ytterholm har daglig kontakt med medlemmar i besöksnäringen, ofta med fokus på de hyresrättsliga frågorna i förhandlingar med fastighetsägare. Hon ser redan stora negativa effekter av hur pandemin påverkat Sveriges stadskärnor.

– De stigande konkurssiffrorna talar för ett minskat utbud, tilltufsade entreprenörer som inte längre vågar investera och tomma lokaler som behöver ny verksamhet eller funktion. Det finns också en överhängande risk för att fastighetsägare önskar bygga om butiks- och restauranglokaler till bostäder, vilket också kommer påverka stadskärnans attraktivitet för besökare på sikt.

Vad innebär det för de mindre städerna att besöksföretagen försvinner?

– Vi får en mindre levande stadskärna och allt vad det innebär avseende en trevlig och trygg miljö. Mindre städer är mer känsliga för neddragningar i utbudet. Samtidigt har behovet av lokala verksamheter, både restauranger, caféer och handel på sina håll ökat när man inte längre åker iväg för att arbeta på ett kontor i stadskärnan.

Ser utmaningarna annorlunda ut i större städer?

– De större städerna kräver större marknad och när turister, kvällsbesökare och kontorsarbetarna inte längre kommer dagligen krymper marknaden dramatiskt.
Nattklubbar och nöjesparker är resmål för många, när de stängde uteblev också hotellnatten och middagen på restaurang. Det ökade hemarbetet slår oerhört hårt mot citynära restauranger men jag har också haft kontakt med företagare som upplever ett mindre omsättningstapp och kanske fått helt nya kunder eftersom lunchkunder nu helt plötsligt dyker upp utanför storstan och spenderar mer tid och pengar hemmavid i närheten av bostadsområden.

Hur kommer stadskärnorna att se ut när pandemin är över?

– Frågan är, kommer vi återgå till tidigare beteenden? Det är en svår fråga. Jag tror att vissa förändringar kommer bestå. Det är dock min övertygelse att människors behov av att mötas består.

Vad kommer att vara mest efterfrågat i svenska stadskärnor efter pandemin?
– Mötesplatser. Jag tror vi kommer ha ett mer flexibelt samhälle, inte minst arbetslivet. Någon form av hybridlösning avseende mötesplatser tror jag det kommer finnas ett behov av. Jag tror att det finns många där ute som längtar efter att få umgås med sina vänner i verkligheten och då gärna träffas på någon trevlig restaurang, både i stadskärnan men kanske får vi också se fler mindre stadskärnor med ett större utbud även utanför storstaden?