Annons

“Vi har jobbat hårt och uthålligt med den här orimliga regleringen”

zoom Stefan Lundin, Visita
Stefan Lundin, Visita
NYHETER. Efter många års segdragen kamp kom till sist beskedet. Kravet på danstillstånd tas bort - till branschens jubel. "Det är ett oerhört välkommet besked", säger Stefan Lundin, chefsjurist branschjuridik på Visita.
Annons

Krogägare har sedan 1956 behövt ansöka om tillstånd för att anordna dans. Otidsenligt och moralistiskt har regeringen nu slagit fast, vilket innebär att en viktig kamp som bland annat förts av Visita nu har fått ett efterlängtat kvitto.

– Det är i grunden en orimlig reglering att behöva be Polismyndigheten om lov för dans, säger Stefan Lundin och fortsätter:
– De reaktioner som jag har uppfattat från branschen har varit väldigt positiva.

Lättnad för företagen

Efter lagändringen ska det räcka med att göra en anmälan till polisen, muntligen eller skriftligen, som dessutom till skillnad från idag kommer att vara kostnadsfri. Polisen kan inte säga nej till anmälan, men kommer i likhet med idag att ställa upp villkor för säkerheten, som exempelvis att avgöra hur många vakter som ska finnas på plats.
Visita har arbetat med frågan i många år genom att uppvakta regering och riksdag och olika politiker.

– Uthållighet har varit så nödvändig i den här frågan och det är skönt att det till slut har gett resultat. Det har förekommit att restaurangägare har åtalats för att det har förekommit otillåten dans, så det kommer att bli en påtaglig lättnad för företagen.

Varför har det suttit så långt inne?

– Det finns en inneboende tröghet i att ta bort regler. Men i det här fallet tycker vi självklart att det kunde ha gått fortare.

Riksdagen ska ta ställning

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli. Rent konkret har regeringen lämnat över remissen “Avskaffat tillståndskrav för offentlig danstillställning” till Lagrådet, myndigheten som granskar lagförslag innan de behandlas i riksdagen. Därefter ska det röstas igenom i riksdagen.

– Riksdagen har tidigare ställt sig bakom att kravet ska avskaffas. Nu utgår jag från att regeringen har sonderat terrängen så att detta går igenom, säger Stefan Lundin.

Vad blir nästa stora fråga för Visita?

Vi hoppas att man från regeringens sida fortsätter att fokusera på regellättnader för besöksnäringen. Det behövs verkligen, inte minst efter covid, som varit en hård prövning. Att tillåta gårdsförsäljning är ett exempel.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!