Annons

”Vi har länge befunnit oss i Limbo”

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Uppsala Konsert och Kongress är ett av många företag i Uppsala som sedan i förra veckan behöver förhålla sig till lokala restriktioner med anledning av ökad smittspridning. Men än råder ovisshet om vilka regler som ska gälla för antal gäster i konserthuset – 50 eller 300.
Annons

– På alla tänkbara sätt!

Det är svaret från Henrik Lillsjö, vd för Uppsala Konsert och Kongress, på frågan om hur företaget har drabbats av coronapandemin.

– Under loppet av ett par veckor gick vi i mars från en blomstrande verksamhet i form av konserter, konferenser och restaurang, till noll, säger Henrik Lillsjö, som tillträdde som vd tidigare i år.

Man fattade beslutet att stänga hela verksamheten innan sommaren, för att i månadsskiftet augusti/september öppna för hösten med nya smittsäkra förhållningssätt för att kunna bedriva restaurangverksamhet och konserter för upp till 50 besökare.

I förra veckan kom beskedet om ett nytt undantag från förbudsförordningen som möjliggör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med högst 300 sittande deltagare. Men för Uppsala Konsert och Kongress skulle tillämpningen bli osäker med tanke på de lokala restriktioner som två dagar tidigare ålades Uppsala Län som följd av ökad smittspridning.

– Än så länge vet vi inte vilka regler vi ska förhålla oss till. När beskedet om 300-gränsen kom var vår första fråga hur ska vi tolka detta. De regionala parternas regler trumfar de nationella riktlinjerna, så vi väntar besked från Länsstyrelsen förhoppningsvis så snart som möjligt.

Vad skulle en högre gräns om 300 besökare i publiken ha för betydelse?

– Vi har ett grunduppdrag att möjliggöra möten och erbjuda kulturupplevelser, så kan vi ha evenemang för 300 personer istället för 50 skulle det förstås betyda mycket. Det skulle också innebära ökade besöksintäkter till restauranger och hotell i Uppsala, säger Henrik Lillsjö och tillägger:

– Vi är väldigt trygga med våra lokaler och hur vi kan hantera våra besökare i förhållande till restriktionerna. Vi har fått beröm för det.

En av de svåraste aspekterna med pandemin har varit de många tvära kast för vad som gäller för företagen i besöksnäringen, anser Henrik Lillsjö.

– Det har gått från 500 personer till 50 personer, sedan tvåmetersregel och 1,5-metersregel, sedan förslag på en höjning till 500 personer, för att rusa tillbaka till 300. Och så nu de lokala reglerna som gör att vi inte vet vad som gäller. Vi har länge befunnit oss i limbo, men blir det 300 som gäller så tycker vi att det är jättebra.

– Men vi hoppas få ett besked nu för de olika beskeden är oerhört arbetskrävande, och varje gång måste vi se över våra permitteringar så det påverkar i alla led.