Vad kan vi som arbetsgivare göra mer för våra anställda förutom att erbjuda traditionell friskvård? Den frågan ställde sig Sara Ståhl, Hotel Manager på Nordic Light Hotel i Stockholm. Svaret blev att erbjuda medarbetarna möjligheten att via sin arbetsplats få tillgång till psykologsamtal och IKBT, en form av självhjälsprogram, via Mindlers app.
– Jag fick ett tips från ett annat bolag om Mindler och det lät väldigt intressant så jag hörde av mig till dem och frågade vad de kan göra för oss.
Skräddarsydd lösning
Mindler har en företagslösning där arbetsgivare kan erbjuda psykologhjälp till alla på arbetsplatsen. De skräddarsyr tjänsterna till respektive företag.
– Sedan två veckor tillbaka så erbjuder vi deras tjänster till våra anställda – IKBT och samtalshjälp om man behöver prata med en psykolog.
Långsiktigt arbete
Inloggningen sker via Bank-id men arbetsgivaren kan inte se vem som loggat in eller vilka tjänster arbetstagaren använt sig av.
– Vi har i vårt avtal satt upp hur många samtal som är fria att använda och vi kommer att ha dialog med Mindler om vi skulle behöva öka upp antalet, säger Sara Ståhl som är noga med att påpeka att det här är ett långsiktigt arbete.
– Det här kommer vi att fortsätta med, men vi kommer att utvärdera kontinuerligt så att vi anpassar tjänsten efter våra medarbetares behov.
Positiv respons
Nordic Light Hotel har i dagsläget 65 anställda och Sara Ståhl har bara fått positiv respons på initiativet.
– Flera har sökt upp mig och sagt att de tycker det är så bra att de får ta del av tjänsterna. Jag har också fått positiv respons från andra hotellkolleger i branschen – vi vill inte bara göra det här för oss utan också gå i bräschen för andra och inspirera dem att följa vårt exempel.
Harmoniska medarbetare
Som svar på frågan om hon tror att just hotellbranschen är en särskilt stressig bransch svarar Sara Ståhl nej.
– Jag upplever inte att den är mer stressande än andra branscher, men vi behöver tillsammans hitta sätt att hantera allt som sker runtom i världen nu och det är många som mår dåligt. Vi vill ligga i framkant och arbeta proaktivt med mental hälsa, säger hon.
Hon påpekar att hjälpen ofta kommer när det redan är för sent, eller på väg att bli för sent.
– Jag har tyvärr, sen pandemin, haft flera personer i min närhet som gått hela vägen in i väggen eller varit på väg. Det behöver inte alltid vara arbetet som är den triggande faktorn, men man är ju på arbetet stor del av sin vakna tid och då vill vi hjälpa till att se till att medarbetarna mår bra så att de kan prestera bra. Vårt mål med det här är att få mer harmoniska medarbetare som mår bra på jobbet, där vi kan ha gjort skillnad.