Annons

”Viktigt sprida kunskap om validering”

zoom Faustine Evon klarade valideringen och kan därmed titulera sig kock. Ihab Alshoumari (till höger) validerades för ett år sedan och fick jobb tre dagar efter. Foto: Colourbox, Visita
Faustine Evon klarade valideringen och kan därmed titulera sig kock. Ihab Alshoumari (till höger) validerades för ett år sedan och fick jobb tre dagar efter. Foto: Colourbox, Visita
NYHETER. Att få sina kunskaper validerade kan leda till en snabb anställning inom besöksnäringen, men ännu är många ovetande om att möjligheten finns. Under gårdagen hölls därför en informationsträff i Malmö – något som blev en succé.
Annons

– Det var en väldigt lyckad dag, och energin i rummet var hög. Det märks att många besitter stora kunskaper och är oerhört ivriga att få komma ut i arbetslivet, säger Johanna Schub, kommunikatör som deltog under dagen på uppdrag av UHR.

För andra gången anordnade Arbetsförmedlingen tillsammans med Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger (UHR) en informationsdag om besöksnäringens valideringsmodell, för att upplysa om ämnet. Inom hotell- och restaurangbranschen är det många som saknar formella papper på sin kunskap, men genom en validering går det att få ett intyg ändå.

– Valideringen som verktyg är alldeles för okänt, både bland arbetssökande, förmedlare och ute i branschen generellt. Därför är det otroligt viktigt med den här typen av dagar, säger Johanna Schub.

Den som vill bli validerad får först genomgå en intervju där dennes teoretiska kunskaper testas, för att sedan få jobba i tio dagar på en certifierad yrkesbedömares arbetsplats. Godkänns valideringen tilldelas personen ett intyg som bevis på sin yrkeskompetens – och är därefter helt anställningsbar.

– Det är väldigt konkret och kostnadseffektivt. Istället för att behöva gå en lång utbildning trots att man redan har kunskaper kan man börja jobba direkt. Det gynnar både arbetssökande och besöksnäringen, som är i stort behov av folk.

Sammanlagt deltog runt 40 personer i eventet i Malmö. Alla hade först gjort en självskattning hos Arbetsförmedlingen där de värderat sina kunskaper, och sedan bjudits in till träffen.

– I princip alla som fått en inbjudan tackade ja. Deltagarna var främst nyetablerade i Sverige som har stora kunskaper men inga formella papper på dessa, men även sjukskrivna som vill komma tillbaka till arbetslivet, samt långtidsarbetslösa. Det var otroligt uppskattat, säger Johanna Schub.

Under eventet fick de information om vad validering är och hur det går till, samt vilka som faktiskt kan valideras. Dessutom fanns Faustine Evon och Ihab Alshoumari på plats, två personer som båda validerats till kockar. De berättade om sina upplevelser kring det hela, och fick svara på en hel del frågor.

– En återkommande fråga var om man behöver kunna laga typisk svensk mat för att bli validerad. Det enkla svaret är nej. Matlagning är ett hantverk, och den konsten kan man besitta oavsett vilken slags mat man lärt sig laga. Så länge man är säker på sin sak, kan läsa recept och är duktig på att ta till sig instruktioner så går det bra ändå, säger Johanna Schub.

Förhoppningen är att allt fler ska vilja validera sina kunskaper, och att branschen ska få upp ögonen för konceptet på riktigt.

– Det är viktigt att arbetsgivare håller utkik efter valideringsverktygen och inser värdet av dem. Valideringscertifikatet är ett intyg svart på vitt att en människa besitter kompetens nog att arbeta som kock, serveringspersonal, hotellreceptionist eller konferensvärd/värdinna. Det är ett otroligt viktigt, både för integrationen och för kompetensförsörjningen.

Anna Ålund, verksamhetschef för UHR utbildning, understryker vikten av att det är kockyrket som valideras, oavsett språkkompetenser eller kunskap om svensk husmanskost.

– Det råder brist på främst kockar och vi måste använda valideringen för att kvalitetssäkra kompetenser och bygga upp en kompetensbank, säger hon.