Lars och Kaisu Malmström hade inte ens hunnit öppna sin turistanläggning innan konkursen var nära. Det var vårvintern 1986 och de nybyggda stugorna på den lilla ön mitt i Muonioälven, med Sverige på ena sidan och Finland på den andra, stod redo att ta emot de första inbokade gästerna. Allt förändrades natten till den 26 april då reaktor fyra i kärnkraftverket i Tjernobyl exploderade. Att olyckan inträffade 180 mil bort spelade ingen roll. Alla bokningar försvann.
– Vi hade jobbat hårt i två år med bygget och med att sälja in oss till researrangörer på kontinenten. Och där stod vi med en tom anläggning och bara skulder, säger Lars Malmström.
Han och hustrun Kaisu började om, kämpade på och lyckades undvika konkurs. I dag, nästan 40 år efter starten, är deras anläggning Rajamaa en väletablerad destination för turister som vill uppleva den lappländska vildmarken.
Mörka dagar och ljus säsong
Rajamaa ligger på ön Pitkäsaari i Muonioälven, som utgör gräns mellan Sverige och Finland. Byn på ön heter Muonionalusta och har nio bofasta invånare. Läget, 20 mil norr om polcirkeln, innebär så här års att solen bara visar sig i några timmar och att temperaturen inte sällan kryper ner under minus 30 grader. Det är inte minst just det som lockar turisterna hit – tillsammans med den sagolikt vackra och vilda naturen.
– Vintern är vår högsäsong, säger Lars Malmström. I år är vi fullbokade till säsongen är slut i april.
Rajamaa är certifierat som ekologiskt turistföretag genom Nature’s Best och säljer veckolånga program för max 16 deltagare med arrangemang som hundslädfärd, snöskovandring, skidturer och möten med den samiska kulturen.
– Vi har allting på gångavstånd. Förutom transfer från flygplatsen i Kittilä på finska sidan, en timme härifrån, behöver gästerna aldrig åka någonstans på hela veckan.
Internationell målgrupp
Till Rajamaa kommer så gott som inga svenska eller finska turister. Företaget riktar sig helt till den internationella marknaden och marknadsföringen sker främst gentemot researrangörer nere på kontinenten. Det är också den vägen de flesta bokningarna kommer. Ungefär 3 000 gästnätter per år brukar man landa på och företaget, som har åtta säsongsanställda, omsätter runt sju miljoner kronor.
Sommartid hyrs Rajamaas tio nyrenoverade stugor ut per dygn och det finns ställplatser för husvagnar och husbilar. Men då är lönsamheten låg, konstaterar Lars Malmström. Stugorna ska städas ur och bäddas om varje dag, gästerna lagar medhavd mat i stället för att äta i anläggningens restaurang och onlinebokningsföretagen ska ha sin provision.
”Branschen är som en barometer”
Framtiden då? Närmast väntar Grand Travel Awards-galan i Stockholm i mitten av februari. Rajamaa är ett av tre nominerade företag i kategorin ekoturism. Annars ser Lars Malmström ogärna längre fram än ett år i taget.
– Den här branschen är ju som en barometer. Den påverkas av faktorer som man själv inte kan råda över, säger han, med pandemin i färskt minne.
En sådan faktor är naturligtvis klimatförändringarna. Men det är det Lars kallar ”det moderna skogsmissbruket” han ser som det just nu största hotet mot turistnäringen i Lappland. Skogsbolagens omfattande avverkningar har gjort att Rajamaa fått lägga om flera vandringar, skidturer och liknande.
– Vi får skippa stora områden. Det är inte så kul att ta med gäster till platser som ser ut som att någon bombat dem.
Lars och Keisu passerade båda pensionsstrecket för något år sedan men har inga planer på att slå av på takten. Parets vuxna barn är visserligen också engagerade i företaget, men det är inte säkert att de kommer att ta över.
– Vi får väl se. Det skulle vara ett stort steg. Det här är ju inte bara ett jobb, utan ett sätt att leva.