Miljö- och hälsoskyddsnämnden på Gotland beslöt nyligen att sänka den tillåtna gränsen för buller inomhus till från 30 till 25 decibel. Det innebär skärpta krav de krogar som har musikunderhållning i Visbys stadskärna.
Vasilis Kanellos driver Nunnan och Bageriet på Stora Torget i Visby. På helgerna kan gästerna lyssna på artister som spelar jazz, rock och pop. På somrarna brukar en trubadur hålla stämningen uppe även på vardagarna.
Han är en av de krögare som tvingas anpassa sig till de nya reglerna. Inför beslutet skrev han ett öppet brev i helagotland.se där han varnade för konsekvenserna. Det kan bli svårare för entreprenörer att skapa mötesplatser i staden, enligt Vasilis Kanellos.
– Jag måste ta det lugnare nu. Jag vill inte ha klagomål, säger han.
Det är inte musiken som är boven i dramat när det gäller bullret. Kroggäster, trafik och förbipasserande skapar ett bakgrundssorl som ligger betydligt över den tillåtna gränsen 25 decibel, konstaterar han.
– Lagen gäller ljudkällor från ordinarie verksamhet. Men om en Ferrari kör förbi med en ljudnivå på 100 decibel gör det inget. Det är det som är korkat med lagen, säger han.
Reglerna som införts går helt enkelt inte att tillämpa, enligt Vasilis Kanellos.
– Det enda som kan påverka är att det kommer en rättshaverist och klagar.
Redan före regeländringen har han fått hantera klagomål och från kringboende och bland annat tvingats bekosta ombyggnader.
Klagomål på musikbuller är vanliga ärenden hos miljö- och hälsoskyddsnämnden.
”Klagomål på musikbuller kommer in med jämna mellanrum, med en ökning under sommarmånaderna. Antalet klagomål varierar från år till år. Mellan juni och augusti 2017 inkom ungefär 60 klagomål avseende musikbuller.”, skriver miljöskyddsinspektör Petrus Landin i ett mejlsvar till Besöksliv.
Trots invändningarna från Vasilis Kannellos och andra klubbades beslutet att sänka bullergränsen av den rödgröna majoriteten i region Gotland medan oppositionspartierna M och C reserverade sig mot beslutet. Regeländringen innebär att Gotland rättar sig efter Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus. Beslutet innebär att kommunen kan förelägga en restaurang att göra en bullerutredning i de bostäder som påverkas och säkra att ljudnivån ligger under gränsvärdet.