I slutet av 2019 meddelade Visit Sweden att man skulle dra in sin kommunikation på närliggande marknader som Danmark och Norge för att istället fokusera på länder längre bort där folk har mindre kunskap om Sverige som besöksmål.
Även om Visit Swedens uppdrag är globalt, så var Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, USA, Kina och Indien några av de marknader man skulle rikta in marknadsföringen på. Kommunikationsstrategin inleddes som tänkt i början av året, men i mars fick samtliga inplanerade fysiska aktiviteter ställas in.
– Rese- och mötesrestriktioner har gjort att vi som många andra blivit tvungna att skjuta fram viktiga delar i vår verksamhet som exempelvis Swedish Workshop i samråd med Visit Dalarna. Swedish Workshop är Visit Swedens stora årliga satsning, där utländska researrangörer får tillfälle att träffa och göra affärer med Sveriges turistorganisationer och företagare. I stället för ett Swedish Workshop i traditionell form i höst undersöker Visit Sweden fortsatt möjligheten att erbjuda ett nytt digitalt format för att skapa affärsmöjligheter med internationella researrangörer, säger vd Ewa Lagerqvist och fortsätter:
– När vi blir tvungna att ställa in eller flytta fram försöker vi alltid tänka på om vi kan göra aktiviteten eller marknadsföringen på ett nytt alternativt sätt.
De utländska turisterna till Sverige är borta, hur har ni i övrigt fått ställa om erat arbete?
– Vi arbetar ju långsiktigt och har relationer med internationella medier och resenäringen runt om i världen, det fortsätter vi med på respektive marknad. Vi anordnar webutbildningar till researrangörer, och i våra digitala kanaler försöker vi upprätthålla drömmen om Sverige genom att berätta om allt man kan göra här, men också vad man kan göra innan man kommer hit, som att lyssna på svensk musik, laga svensk mat och läsa svensk litteratur.
Visit Sweden har fått stor uppmärksamhet för kampanjer som The Edible country, 72-hour cabin och Sweden on Air b2b, som alla spreds brett i sociala medier. Tre nya fysiska kampanjer är inplanerade, som skulle aktiverats under våren, men som även de får skjutas på framtiden.
Vad gör ni under tiden?
– Samtidigt som vi följer utveckling noggrant, bidrar med insikter och analyser om våra fokusmarknader, fortsätter vi att marknadsföra Sverige så att intresset för Sverige som resmål består, underhålla våra relationer och samarbeten med viktiga partner och planera aktiviteter beroende olika scenarios för när vi tror att resandet kommer igång.
Svenska destinationer och besöksmål hyser stora förhoppningar till att svenskar stannar hemma sommar. Är det möjligt för Visit Sweden att marknadsföra Sverige mot svenskar?
– Vi har inte det uppdraget idag, men har ofta diskuterat det med besöksnäringen och våra ägare, och vi är positiva till att göra det, men vi får se. Beslutet ligger hos våra ägare, staten.
Hur ser samarbetet ut med besöksnäringen – hjälper ni företagen på något sätt?
– Vi för en dialog med besöksnäringen och har frågat vad vi kan göra ytterligare som hjälper företagen. Vi har fått bra respons att vi ska fortsätta hålla koll på det sätt vi redan gör, och följa hur intresset ser ut för Sverige från befintliga och nya målgrupper. Bland annat har vi en ny del på vår företagssajt med coronarelaterad information där vi vill bidra med kunskap om reseledet i de olika länderna, dela med oss av prognoser från olika institut och informera om kommande marknadsaktiviteter så att vi alla kan planera framåt.
Sverige har fått mycket uppmärksamhet för hur vi hanterar krisen, har ni märkt av det?
– Sverige diskuteras mycket nu i medier i många länder, vi får se vad det resulterar i.
Mat, design och natur är givna medel att marknadsföra Sverige med, har ni börjat titta på fler möjligheter?
– Vi har diskuterat med besöksnäringen att begreppet ”hållbarhet” som är på allas läppar är någonting vi bör paketera i Sverige, eftersom vi har en fördel av att ha jobbat med det så länge. Vi har en tanke om att göra Sverige till en permanent världsutställning i hållbarhet, med alla initiativ som är igång och planeras inom besöksnäringen, att kunna använda hela det spektrumet för att hitta nya attraktiva möjligheter för Sverige och svensk turism.
Så vad är det ni vill erbjuda?
– Vi pratar om upplevelsen av hållbarhet, det som kan få en människa att vilja komma och besöka Sverige för att uppleva det på alla möjliga sätt.
Visit Sweden fick mer pengar inför 2020 för att marknadsföra Sverige som ett designland, och för dess naturturism. Kommer detta att genomföras som planerat, eller läggs denna kommunikationsstrategi på is?
– Med de pengarna gör vi saker på samma sätt som allt annat, men har fått skjuta på det fysiska planerna, som att vi skulle representera på en designmässa i Milano, det fick ju ställas in.
Vad har ni siktet inställt på just nu?
– Det är mycket fokus på hållbarhet, i övrigt är det att hålla drömmen om Sverige vid liv i digitala kanaler, bland annat genom filmen From Sweden with love, och kraftsamla så att vi alla är redo när resandet drar igång igen för att hjälpa att besöksnäringen kommer på fötter igen!