Annons

Visita: ”Risk för massuppsägningar och konkurser”

zoom Foto: Visita/Colourbox
Foto: Visita/Colourbox
NYHETER. Coronavirusets framfart har redan fått tunga konsekvenser för besöksnäringen. Flera företag varslar om uppsägningar och oron bland aktörerna beskrivs som total. Besöksliv fångar Visitas vd Jonas Siljhammar på väg in i möte på Näringsdepartementet.
Annons

– Historiskt har politiken kunnat stötta andra branscher, banker och fordonsindustrin. Nu gäller det att de visar handlingskraft vad gäller besöksnäringen. Vi har en jobb- och integrationsmotor som riskerar att skära fullständigt.

Hur illa är läget?

– Det går inte att föreställa sig hur illa det är – vi har medlemmar som liknar läget vid en skräckfilm. Läget är nattsvart, just nu framför allt för hotellen. Vi var inne i en tydlig inbromsning av konjunkturen och så kom corona och bromsade ytterligare och det har eskalerat snabbt. En stor mängd bokningar faller bort.

– I måndags började varslen komma. Vid lunchtid igår hade det lagts 87 varsel som omfattade cirka 700 personer. Nu är större varsel på väg, som omfattar ett par tusen medarbetare.

– Och då ska man komma ihåg att det är flera tusen som redan är hemskickade. Innan någon varslar börjar man med att avsluta korta kontrakt och provanställningar.

 Visita är dessa företags arbetsgivarorganisation. Vad händer hos er?

– Hundratals företagare ringer och ber om råd. Vi blir nedringda av oroliga medlemmar som har frågor om allt från avbokningsregler till personalfrågor och bara rent allmänt. Vi försöker svara i den takt vi hinner och uppdaterar vår hemsida så att det ska finnas en plats för information.

 Kan ni hjälpa på andra sätt?

– Vi pratar även med HRF, om hur vi kan agera tillsammans. Vi har en bra dialog. Facket ser varslen och känner samma oro som vi gör. Men vi sitter bara på en liten del av lösningen – den stora frågan är vad kan vi få för hjälp från staten.

Har du politikernas uppmärksamhet?

– Vi har en tät dialog med politiken. Igår hade jag möte med regeringen och jag ska även träffa andra partier. Vi har kris just nu. Vi kan inte vänta till den 1 maj. Det måste ske nu. Annars kommer vi se massuppsägningar och konkurser.”

Hur stora möjligheter har företagen för möjligheter att agera snabbt för att rädda sig undan konkurs?

– De låga marginaler som vi har i den här näringen gör att vi inte håller ut speciellt länge. Men möjligheterna varierar förstås mellan företagen. Det oroande är att nu har det slagit stenhårt mot hotellen. I nästa våg, efter mötesrestriktionerna, försvinner restauranggästerna – de som ska ut och äta vid mässor och möten. Och det säger jag med största respekt för myndigheternas hantering av läget. Vi respekterar givetvis omsorgen om folkhälsan.

Vad skulle kunna stötta företagen?

– Vi behöver skyndsamt få på plats ett permitteringssystem och dessutom få kompensation för de intäkter som faller bort med anledning av statens beslut att stoppa sammankomster med över 500 deltagare.