Annons

Visita: ”Staten behöver kompensera för fasta kostnader”

zoom Foto: Colourbox/Besöksliv
Foto: Colourbox/Besöksliv
NYHETER. Regeringen har presenterat sin vårbudget och igår klubbades beslutet om hyresrabatter. Visita välkomnar förslagen men vill se ett snabbare agerande, - både från regeringen och från landets fastighetsägare.
Annons

Regeringens vårbudget som presenterades i onsdags innehöll inga överraskningar för besöksnäringen, men var inte oväntat helt präglad av coronakrisen. Visitas vd Jonas Siljhammar välkomnar mycket av det regeringen föreslår, men anser att man agerar för långsamt.

– Regeringen förstår allvaret, men det är samtidigt väldigt tydligt att de inte förstår hur bråttom det är. Regeringen behöver ta besöksnäringens akuta situation på allvar. Det behövs riktade åtgärder som direkt tar bort kostnaderna för företagen.

Senast föreslogs en höjd nivå för ersättning för korttidspermittering. Vad anser ni om det?

– Hittills har det slutits 2 550 avtal om korttidspermittering inom besöksnäringen och dessa berör 32 500 anställda. Det spelar en jättestor roll för väldigt många företag och anställda. Men systemet behöver utökas. Staten bör ta hela lönekostnaden i detta akuta läge.

Vilka åtgärder vill du se för besöksnäringen och era medlemmar?

– Det viktigaste nu är att det införs ett system som ger våra medlemmar kompensation för fasta kostnader i samband med de akuta intäktsbortfall man nu upplever. Sådana system har införts i våra grannländer och skulle innebära en stor lättnad för företagen och därmed för jobben i näringen, säger Jonas Siljhammar och fortsätter:

– Man måste komma ihåg att många medlemmar inte har någon omsättning kvar alls. Innan ett sådant system finns på plats är det viktigt att systemet med hyresrabatter nyttjas fullt ut. Det har nu godkänts av EU och regeringen har fattat beslut. Då finns det inga ursäkter för landets fastighetsägare att inte ta sitt ansvar.

Besöksnäringen är idag en basnäring i Sverige, som under många år har visat stark tillväxt, och som sysselsätter tusentals ungdomar och utrikesfödda. Finns det en förståelse för näringens betydelse för Sverige från politiskt håll anser du?

– Vi har en ständigt pågående dialog med politiska företrädare från såväl regeringen som deras samarbetspartier och oppositionen. Vi upplever att de lyssnar och att de beslutat om flera åtgärder som ligger i linje med vad Visita har fört fram. Men de behöver bättre inse hur bråttom det är!

Hur bråttom är det?

– Det är extremt bråttom. Läget inom näringen är akut och för varje dag som går ser vi hur varslen och konkurserna ökar.