Annons

Wilma sätter Gällivare på sushikartan

zoom Systrarna Evelina och Wilma Lindbäck. Foto: Magnus Winbjörk
Systrarna Evelina och Wilma Lindbäck. Foto: Magnus Winbjörk
NYHETER. Vad gör man när man vill jobba med sushi men det inte finns någon sådan restaurang i området? Det vet Wilma Lindbäck i Gällivare – då startar man en egen!
Annons

I januari 2021 startade den då 21-åriga Wilma Lindbäck sushirestaurangen Wasabi i Gällivare. Hon är uppvuxen på orten, men gymnasiestudierna tog henne till Piteå. Där arbetade hon extra på en sushirestaurang och kände att sushi var hennes grej. Efter gymnasiet flyttade hon hem till Gällivare igen och ville fortsätta att jobba med sushi, men då fanns ingen sådan restaurang där.

– Jag vägrar att jobba i gruvorna. Så då var det bara att starta eget, säger Wilma Lindbäck.

Restaurangen kombinerar internationell mat med norrländska råvaror och under åren har fler och fler gäster hittat dit.

– Det har varit väldigt positiv respons. Jag var osäker på om Gällivareborna skulle tycka att sushi var något att ha eftersom det inte funnits här innan, förutom bara några veckor tidigare då en annan sushirestaurang öppnade. Men fler människor vågar testa och de kommer hit och tycker att vår verksamhet gynnar samhället.

Personalfrågan en utmaning

Den största utmaningen under resans gång har varit att hitta personal. Många Gällivarebor arbetar i gruvorna och Wilma berättar att det är omöjligt för ett företag i restaurangbranschen att matcha deras löner. Det är också ont om bostäder och därför svårt att locka arbetskraft från andra orter.

– Det tog ett tag men nu har vi jättebra personal. Vi är åtta personer totalt och försöker erbjuda något som gruvorna inte kan, som att vi är mer flexibla och en liten arbetsplats där vi kan ha det roligt tillsammans. Jag tog nyss med en anställd på Visitadagen – så sådant kan man få göra i stället, säger Wilma.

I början var det tufft. Det fanns tillfällen då Wilma arbetade själv hela dagarna. Även om hon fick göra det hon älskar kunde det kännas tungt. Men i augusti 2021 när storasyster Evelina hade insett att gruvarbetet inte var något för henne kom hon till Wilma och sa: ”Vi gör det här tillsammans”. Sedan dess äger och driver systrarna restaurangen ihop.

– Det gjorde att jag klarade mig och det fungerar väldigt bra – fast vi är syskon, skrattar Wilma.

Hoppas på fler gäster

Wilma tycker att Gällivare är en bra ort att starta företag i. Det byggs mycket just nu och till 2026 ska en demonstrationsanläggning inom det fossilfria stålprojektet Hybrit vara etablerad på orten.

– Det drar in mer folk och arbetare. Ju fler som bor och jobbar här desto fler kunder får vi. Gällivareborna är också väldigt stöttande när det kommer något nytt.

Nu har Wasabi precis fått sin första riktiga uteservering och Wilma hoppas att det ska kunna locka några extra gäster.

– Sushi är typisk sommarmat, så vi tittar på vad vi ska erbjuda då. Annars försöker vi bara utveckla, förbättra och tänka lite framåt. Men vi tar inte heller för stora steg eftersom vi inte vet hur personalfrågan ser ut om bara några månader.

Vad betyder det för staden att unga personer som du startar företag?

– Jag tror att många ser att det går och att det kan göra att fler vågar. Jag har gjort så många fel, men det lär man sig också av. Det är mycket ansvar, har varit jobbigt och klurigt, men det har också verkligen känts bra. Jag har något att jobba för som inte bara är ett jobb. Man vill att det ska bli bra och att vi ska kunna ha öppet i många år till. Min mamma brukar säga att det är som mitt lilla barn, säger Wilma.