Annons

Yrkes–VM i Lyon är avgjort

zoom Nelly Alm, Ellen Rosdahl och Jonathan Söderlund
Nelly Alm, Ellen Rosdahl och Jonathan Söderlund
NYHETER. Igår avgjordes Yrkes-VM i Lyon efter att 1400 ungdomar tävlat i yrkesskicklighet. Nelly Alm tävlade i hotellreception och lyckades kamma hem den ärofyllda utmärkelsen Medallion for Excellence.
Annons

Under söndagskvällen, den 15 september, gick slutligen Yrkes-VM (WorldSkills) i mål efter sex intensiva dagar i franska Lyon där 72 länder tävlade inom olika yrkeskategorier. Ellen Rosdahl, matlagning, Jonathan Söderlund, matsalshantverk och Nelly Alm, hotellreception, representerade besöksnäringen genom yrkeslandslaget för Utbildningsrådet för Hotell och Restaurang (UHR).

Konkurrensen var stenhård och tyvärr räckte inte insatserna till medalj den här gången.

– Vi är så otroligt stolta över Ellen, Jonathan och Nelly! De har verkligen visat prov på stor yrkesskicklighet och är fantastiska förebilder för våra yrkesutbildningar och vår bransch, säger Marina Nilsson, som är ordförande för UHR:s yrkesnämnd.

Hon tillägger att det har varit tuffa dagar där de tävlande verkligen har satts på prov.

– De får med sig en yrkesstolthet hem och har verkligen visat att de står sig i konkurrensen. I ett större perspektiv är det också viktigt för branschen att visa den yrkesskicklighet som finns, att vi har ungdomar som är väldigt duktiga i sin yrkesroll, säger hon.

Vill inspirera andra i samma bransch

Inför tävlingen pratade Besöksliv med Nelly Alm som berättade att hon bland annat förberett sig genom att plugga på ett fiktivt hotell i Seattle.

– Jag vill verkligen tävla för att visa vad jag kan och få chansen att representera Sverige i världens roligaste yrke! Det är få som känner till att man kan tävla i just hotellreception, så jag hoppas att jag kan bli en inspiration till andra som jobbar i min bransch men även för yngre som ska komma ut i arbetslivet, sa hon.

Och hennes entusiasm nådde långt. Nelly Alm tilldelades den ärofyllda utmärkelsen Medallion for Excellence för att hon uppnådde mycket höga poäng under tävlingen. Kocken Ellen Rosdahl tog sig till 26:e plats medan Jonathan Strandlund slutade på plats 30 i servering.