Annons

Porten in på arbetsmarknaden – ”Vi jobbar med innanförskap”

zoom Mwafak Badran drev restaurang i hemlandet i<br />
 25 år innan han kom till Sverige för tre år sedan. Foto: Kristina Wirén
Mwafak Badran drev restaurang i hemlandet i
25 år innan han kom till Sverige för tre år sedan.
Foto: Kristina Wirén
REPORTAGE. På restaurang Porten i Kalmar får personer som står långt ifrån arbetsmarknaden en chans att komma ett steg närmare sysselsättning. De tränar sin arbetsförmåga, får kollegor och skaffar sig erfarenhet.

Annons

Alltför många lever i ett utanförskap. Restaurang Porten i Kalmar driver en verksamhet som skapar inkludering och ger ”innanförskap”.

– Det ska vara en arena där människor får en chans att komma tillbaka till arbete på sina villkor. Det kan vara språkträning, arbetsprövning eller praktikplats. Maten är medlet, säger  verksamhetschefen Ulla Larsson.

Restaurangen ger personer som står utanför arbetsmarknaden en möjlighet att komma närmare sysselsättning – det kan vara långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna, funktionshindrade och utlandsfödda. De flesta börjar med några timmar i veckan, som sedan kan utökas.

– De har möjlighet att ta pauser och gå ifrån när de inte orkar, säger Ulla Larsson.

Hon har i 35 år arbetat med att hjälpa människor in på arbetsmarknaden, – på Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och på Kalmar Arbetsgivarring.

– Det här är mer på riktigt och jag får vara med hela vägen. En del har börjat med arbetsprövning och sedan blivit anställda. Några har gått vidare till fortsatt arbete inom restaurang eller utbildning, säger hon.

Tillsammans med kökschefen Marie Magnusson handleder hon personalen. Hon tränar svenska med utrikesfödda, hjälper till att skriva CV och personligt brev. Hon vill få dem att se sina möjligheter.

– Det är viktigt att vara lyhörd, visa respekt för och ha tilltro till människan. Att de får se att de kan växa och att någon tror på dem. Jag tror vi har varit duktiga på att utveckla människor, säger Ulla Larsson.

Allas lika värde, respekt, gemenskap och tolerans är värdegrunden på Porten, med betoning på respekt.

– Respekt för olikheter och för att man orkar olika mycket. Vi tolererar inte att man pratar nedlåtande. Jargong som är rätt vanligt inom restaurang, tillåter vi inte.

Porten startade i mindre lokaler med begränsade utrymmen. Det medförde att endast vegetariskt var möjligt att servera och den inriktningen hängde med till nya stället. Gästerna uppskattar både maten och affärsidén, enligt Ulla Larsson.

– Jag tror att många vill ta ett socialt ansvar. Genom att äta hos oss bidrar de till att vi kan anställa och att skapa innanförskap för människor. Men vi är samtidigt ett företag som ska gå runt. Vi har inga bidrag utöver lönebidrag, säger hon.

Maarith Bah har varit med sedan Porten startade. I dag är hon anställd som köksbiträde.

– Det betyder allt för mig. Jag hade aldrig haft ett jobb innan. Ulla stöttade mig och jag gick köksbiträdesutbildning, säger hon.

Att få vara med och göra skillnad är det mest positiva med att driva Porten, tycker hon.

– Att människor kommer in i gemenskap, får lön, får arbetskamrater och får känna att de betyder något. Det finns otroligt stora vinster, plus att samhället sparar väldigt mycket pengar.

Texten har redigerats för webben, läs reportaget i sin helhet i senaste numret av pappersmagasinet Besöksliv.

Sedan den här artikeln skrevs har Ulla Larsson beslutat att lägga ner Restaurang Porten på grund av att hon och Kalmar kommun inte kommit överens om ett nytt hyresavtal.

http://www.ostrasmaland.se/kalmar/porten-stanger-i-november/