Annons

Här är personalen som räddar säsongen

zoom Evelina Sundlo har gjort sex vintersäsonger i Åre. Foto: Håkan Wike
Evelina Sundlo har gjort sex vintersäsonger i Åre. Foto: Håkan Wike
REPORTAGE. Från december till april bemannas skidorternas liftar, skidskolor, restauranger och hotell av tusentals entusiastiska säsongsanställda.
Annons

Evelina Sundlo, 25 år, från Ed i Dalsland, har gjort sex vintersäsonger i Åre. Vintern 2019/2020 jobbar hon som daglig ledare på Skistars skidskola och varierar administration på kontoret i området Rödkullen med skidgrupper och praktiska utryckningar i barnbacken med maskoten Valle.

Utbildningen på skidlärargymnasiet i Malung med fokus även på hotell och turism, har gett henne en bra bakgrund för säsongsjobb. Åre som ort har fastnat i hjärtat tack vare det släktband som finns och semesterminnen kopplat till trakten.

Sedan två år tillbaka har hon fast boende året runt – en lägenhet i en privat villa i centrala Åre. Eget boende är en milstolpe och vägen mot ett mer stabilt säsongande.

– Jag är så otroligt glad för alla som jag fått chansen att jobba med – det är en tokrolig atmosfär och en blandning av människor som är svår att hitta någon annanstans än inom säsongsbranschen. De åren hade jag absolut inte velat vara utan.

Platsen påverkar

Enligt Skistars undersökningar påverkar platsen 50 procent av var man söker sig som säsongsarbetande på Sveriges skidorter. Med en snittålder på 22 år är förstås jobbet som exempelvis liftvärd, skidlärare eller butiksbiträde i skidshopen en del av att upptäcka något nytt i livet. Flytten till ny ort för att bo själv och umgås med personer med samma inställning och ålder skapar förstås erfarenheter och vänner för livet.

– Kommer man till fjällen som nyanställd är det mycket nytt, och arbetet är bara en del av vad man vill komma åt, berättar Camilla Sundqvist HR-ansvarig på Skistar. Vi kan se att många nu ställer mer krav på sin fritid och upplevelser än tidigare. Vi får även många frågor kring hur vi som företag jobbar med sociala frågor, miljö och hållbarhet och inte bara frågor om avtal, lönervillkor och detaljer kring anställningarna.

Av de cirka 2 100 säsongsanställda som kommer till Skistars nordiska anläggningar varje år är ungefär 700 helt nya, resterande 1 400 har gjort säsong förut. Att bo och jobba på skidort är en alltmer attraktiv livsstil.

– Man gör i snitt 2,8 säsonger nu, mot 2,3 säsonger för tio år sedan, berättar Camilla Sundqvist. Det är en liten ökning kring antalet som söker, där vi också ser en ökande andel något äldre som vill lämna stan och flytta till fjällen, framför allt Sälen och Åre. Att få en säsongsanställning även om man har familj och barn kan vara det som avgör att man tar språnget och vågar prova på något nytt.

Camilla Sundqvist och Skistar, vars anläggningar står för nästan 50 procent av Sveriges alla skiddagar, kan inte i siffror se att behovet av säsongsanställda ökar i direkt relation till de investeringar som görs på skidorter men menar att expansion på skidorter förstås avspeglar sig i behovet av personal.

– Vissa tekniska lösningar vi gör minskar behovet av personal, att man köper liftkort i app i stället för i en kassa exempelvis, men samtidigt ökar gästernas krav på personlig service där det är viktigt med personligt bemötande. Kraven på snabb och flexibel service när det är som mest gäster ställer förstås krav på att bemanningen följer samma dalar och toppar. Förändringar i besöksmönster hos gäster ställer nya krav på vår personal och hur vi anställer.

Stora investeringar

Trots hot om kortare vintrar investerades 400 miljoner kronor i liftar, pister och snöläggningar förra året enligt Svenska Skidanläggningars Organisation, Slao. Till säsongen 2020 öppnade Sveriges första nya skidanläggning på 30 år – Idre Himmelfjäll – och de senaste sex åren har antalet skiddagar på Sveriges skidanläggningar ökat och låg förra året på totalt tio miljoner.

– Vi har inte direkta siffror på att behovet av arbetskraft ökar i samma omfattning, men det är svagt uppåt är min sammanfattning när jag pratar med olika anläggningar, säger Titti Rodling, vd på Slao. Investerar man mycket i nya liftar exempelvis behövs mer personal förstås och på mindre orter märks ju behovet tydligare eftersom det är procentuellt stor ökning. De globala trenderna med gig-ekonomin, där man har kortare inhopp och alternerar med flera anställningar, passar bra in i behovet hos skidanläggningarna.

Flexibel är Erik Nyman, 20 år, från Karlstad. En ganska typisk ung säsongare i Åre som denna dag är liftvärd i Rödkulleliften. Efter en vinter i Branäs i Värmland blev nummer två på den jämtländska skidorten.

– Bättre skidåkning och komma lite längre hemifrån var väl anledningen till att jag sökte hit, berättar Erik. Vi var sex kompisar som sökte Åre, men det var bara fyra som fick jobb i år.

Skistar kunde erbjuda boende en bit utanför Åre, på det gamla nedlagda hotellet Continental Inn som tidigare även använts som boende för asylsökande. Enkelt att få det serverat utan att behöva jaga, tycker Erik. De privata boendealternativen som dök upp under hösten var betydligt dyrare, berättar han, och med egen bil är avståndet inga problem.

– Jag jobbar mest i Skistarshop och det är jäkligt kul, man hinner prata med gästerna, skruva skidor och hjälpa till på det sättet, berättar Erik. Men jag gillar variationen, inte göra samma sak hela tiden. Man träffar mycket nytt folk och tjänar lite pengar – det är inte krångligare än så.

Varierad arbetstid

På Continental Inn bor också syskonen Moa och Casper Waaler, 19 respektive 21 år, från Varberg. De sladdar in till liftkön i Rödkullen. Det är Caspers födelsedag och tiden spenderas förstås i skidbacken.

– Vi har jobbat i restaurangbranschen sedan vi var fjorton, säger Moa.

De gör det mesta tillsammans även om de ofta hamnar på olika våningar när de jobbar på hotellet Holiday Club. Casper mest i restaurangen Grow och Moa på franchisekrogen O’Learys.

– Nu är det lugna veckor så då gör vi mest våra timmar, men när det är som mest är det väldigt mycket.

Tack vare det så kallade turismsupplementet, som är ett tillägg till kollektivavtalet mellan Visita och HRF, kan arbetsgivaren förlägga arbetstiden lite mer varierat. Toppar under jul, nyår, sportlov och påsk är förstås också perioder där det är ett stort behov av alla armar och ben man kan få fram, medan januariveckorna bjuder på lugnare dagar.

Vädrets makter kan ibland innebära att en liftvärd inte har någon lift att hålla igång. 40 timmars arbetstid kan efter överenskommelse med anställd fördelas på sex dagar eftersom anläggningen och restauranger snurrar på alla dagar i veckan.

Kick för arbetsplatsen

Om säsongsjobben är en kickstart på vuxenlivet, komma hemifrån och prova på nya platser och erfarenheter är det också en kick för många arbetsplatser. Pernilla Gravenfors, vd på hotellet Holiday Club i Åre, tvekar inte på frågan om varför det är roligt att jobba med att anställa en ny grupp säsongsanställda varje år:

– Det blir en nystart och period av ny energi varje år. Vi som jobbar året runt och har gjort det några år får verkligen ta del av deras entusiasm varje år. Det är fantastiskt!

Omkring 70 personer kompletterar den lika stora gruppen åretruntanställda på hotellet. En nyckel till framgång är att involvera flera i processen menar hon.

– Om den som är ansvarig för exempelvis receptionen får vara med och välja dem som de ska jobba med varje dag så blir det personlig förankring på varje avdelning. Vi lägger mycket tid på det, men jag har i en tidigare anställning fått prova på motsatsen; 70 personer som anställts av en rekryteringsfirma utan input från organisationen vad som var förväntningar och krav. Det var inte alls bra.

Återkommande säsongare har bra chanser att gå vidare inom näringen.

– Det är otroligt enkelt att göra sig en karriär i den här branschen om man har rätt inställning, menar Pernilla. Säsongsjobb är helt klart en bra väg till att jobba sig till ansvarsposter redan som ung eftersom det är en bransch där det rör sig mycket och det dyker alltid upp möjligheter. Vi har bra samarbete även mellan konkurrerande företag i Åre och tipsar till exempel varandra om medarbetare om någon behöver folk. Bra karriär i Åre kan sedan ta dig ut i världen, till andra destinationer.

Laganda

Lagandan mellan Åres företag tycks vara ganska utbredd liksom den generella bilden av säsongare av idag som positiv. Åre är en mycket attraktiv säsongsort, tack vare fjället och skidåkningen, men också för att det finns en likhet av en liten stad – mitt i fjällvärlden.

– Jag tycker säsongarna idag är betydligt mer seriösa än för typ tjugo år sedan, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef för Skistar i Åre som själv började jobba säsong i Sälen för trettio år sedan. De tar sina uppgifter på allvar, vill veta varför de ska göra sin uppgift på ett visst sätt men är inte heller främmande för att föreslå nya sätt om man tycker det är bättre. Det innebär förstås mera krav på oss som chefer, att hantera fler frågor och initiativ, men det ger ju också mer engagemang.

Väderberoende

Anställningarna på vintern sträcker sig oftast från december till början av maj men är förstås beroende av snö för att hålla öppet. Trots snökanoner – om det är för varmt blir det snöbrist och det innebär på vissa orter uppsägningar, ofta med bara 14 dagars varsel. En jobbig sits för både arbetsgivare och de som förväntar sig jobb, men spelregler som anpassats efter vädrets oförutsägbarhet och besöksnäringens symbios med säsongerna bräcklighet.

Många av Åres företagare inom restaurangbranschen verkar också skapa en viss symbios med sommarorterna. Det är något Elsa Söderberg, 19 år och född i Åre, är väl medveten om. Mamma och pappa har drivit restauranger i Åre och på Gotland under hennes uppväxt och efter att ha pluggat till undersköterska i Stockholm är hon tillbaka i Åre. Hon kan livsstilen och känner sig hemma i den. Dock på nytt jobb i år, utan direkt koppling till familjen.

– Jag saknade Åre när jag bodde i Stockholm och längtade tillbaka till att jobba säsong. Det är kul, roligt folk och variation mellan Åre och Gotland. Jag kan nog tänka mig att fortsätta i restaurangbranschen… Just nu är jag i alla fall väldig nöjd med att jobba i restaurang på Holiday Club – och åka skidor

Robotdammsugaren som effektiviserar hotellets hela städprocess

Robotdammsugaren som effektiviserar hotellets hela städprocess

Set. Start. Rent! Nexaros lösning för hotellbranschen sparar tid och pengar. Samtidigt som den befintliga personalen får stöttning i sitt dagliga arbete