Swing Inn har varit ett av Sydsveriges största och äldsta nöjesetablissemang sedan 1960-talet, med flera restauranger, nattklubbar och pubar i ett samlat kvarter. Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Duke Ellington och Diana Ross är bara några av artisterna som uppträtt i företagets regi. Men i november 2020 försatte regeringens alkoholförbud det 56-åriga familjeföretaget i ett akut läge.
– Nu kunde man inte lägre laborera med plexiglas och bordskartor utan allting blev konkret och påtagligt. Det var då hoppet började släckas, säger ägaren och vd:n Markus Walterström.
Sista livlinan försvann
Bolaget hade redan drabbats hårt av de första restriktionerna som sattes in under våren 2020. De båda nattklubbar som varit motorn i verksamheten fick stänga när 50-gränsen infördes. Markus Walterström försökte att inte tappa fokus, men när alkoholförbudet ledde till att i stort sett alla julbord på Swing Inns restauranger avbokades på bara några dagar försvann företagets sista livlina.
Nu var intäkterna nästintill obefintliga, samtidigt som stora kostnader fanns kvar i form av ett 40-tal anställda med uteblivet permitteringsstöd. Trots detta kvalificerade sig inte bolaget för det fortsatta omställningsstödet eftersom man tappat tappat strax under godkänd nivå i omsättning.
– Någonstans hade jag alltid i tankarna att om vi bara överlever till efter julborden och vaccinet kommer i tid så klarar vi detta också. Under 2019 serverade vi 16 000 julbord och 2020 hoppades vi på ungefär hälften. När den dörren stängdes förstod jag att det snart var över.
Varför fanns det inga andra utvägar?
– Kassan var i stort sett slut och det enda alternativet var att tillföra mer kapital. Mitt enda val hade varit att börja belåna mina fastigheter. Hade jag bara sett det minsta ljus i tunneln gällande pandemin och om vi erhållit ett adekvat stöd från regeringen hade jag kanske gjort det, men att äga och belåna fastigheter gör inte en ekonomisk ruin försvarbart, säger Markus Walterström och fortsätter:
– Sedan mars hade mitt bolag tappat över 7 miljoner kronor i likvida medel. Jag bestämde mig för att det fick räcka, fokus i det skedet var en enda sak; att minimera förlusterna.
Hur reagerade era anställda när de fick beskedet?
– Självklart var de ledsna, alla hade ju kämpat hårt in i det sista. Jag minns dagen då jag samlade all personal för ett sista möte, det blev en av de tuffaste dagarna för mig som egenföretagare. Man kunde verkligen se och känna sorgen.
Vad säger era leverantörer?
– I stort sett alla leverantörer har varit stöttande. Men Swing Inn AB hade ett flerårigt leveransavtal med Årbo Bryggeri som Åbro nu har sagt upp, utan att visa någon förståelse för att vi drabbades av konkurs på grund av myndighetsbeslut. Det är omständigheter som ligger helt utanför vår egen kontroll, men Åbro har ändå påtalat ersättningskrav mot mig personligen, säger Markus Walterström.
Köpte tillbaka konkursboet
Han upplever att han har blivit ännu mer sammansvetsad med sin familj under krisen och särskilt med sin far, som han tagit över verksamheten ifrån. I början av januari 2021 köpte Markus Walterström tillbaka konkursboet i ett nytt bolag.
– Ambitionen är att öppna upp verksamheten som den var tidigare, men inte förrän pandemin är över. I väntan på det använder vi tiden till att restaurera lokalerna och ser fram emot att komma tillbaka i en tid då nöjesbranschen kan blomstra igen.